Giyilebilir Teknolojilerde Dikkat Çeken Yenilikler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SKAphp
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

SKAphp

ForumWM Üye
Ah şu teknoloji dünyası... Her gün bir yenilik, her gün bir sürpriz. Giyilebilir teknolojiler de bundan nasibini alıyor tabii. Düşünsenize, sabah uyandığınızda bileğinizdeki saat sadece zamanı göstermiyor, sağlık durumunuzu raporluyor. "Abi, yüzyıl öncesine dönsek, bu bir bilim kurgu senaryosu olurdu" derdim herhalde. Ama işte buradayız, bilim kurguyu yaşıyoruz.

Geçenlerde bir arkadaşım yeni bir akıllı gözlük aldı. Görseniz, ne tasarım! Hem şık hem de işlevsel. "Bununla ne yapıyorsun?" diye sordum. Söylediklerine inanamadım. Fotoğraf çekiyor, navigasyon veriyor, hatta artırılmış gerçeklik oyunlarına bile olanak tanıyor. Düşününce, çocukluğumuzun çizgi filmlerinde gördüğümüz teknolojiler gerçek oluyor. Biraz ürkütücü ama bir o kadar da heyecan verici. Teknoloji böyle bir şey işte, bir anda hayatımızın her köşesine sızıyor.

Bir de son zamanlarda bu akıllı giysiler çıktı. Hani şu vücudunuzun sıcaklığını, nem oranını falan ölçenlerden bahsediyorum. Düşününce, "Giydiğim kıyafet bana geri bildirimde bulunuyor" demek ne kadar garip geliyor, değil mi? Ama işte durum bu. Spor yaparken ne kadar kalori yaktığınızı anında bilmek, ya da kışın dışarı çıkarken vücudunuzun üşüyeceğini önceden görmek... Hiç fena değil bence. Teknolojiyle aramızda bir tür sessiz anlaşma var gibi. Bize konfor sağlıyor, biz de ona ayak uyduruyoruz.

Tabii işin bir de sağlık boyutu var. Mesela bazı giyilebilir cihazlar var ki takıyorsunuz, tansiyonunuzu ölçüyor, kalp ritminizi izliyor. "Doktora gitmeden önce bir ön bilgi sahibi olmak" desek yeridir. Geçenlerde bir tanesine denk geldim, kolunuza taktığınız bir cihaz, bir nevi sağlık asistanı gibi. "Ya hu, ben bu kadar teknolojiye ne zaman alıştım?" diye düşünmeden edemiyorum. Teknoloji bir yandan hızla ilerliyor, bir yandan da hızla alışıyoruz.

Sonuçta, giyilebilir teknolojiler artık hayatımızın bir parçası. İşin komik yanı, bunlar daha başlangıç. Kim bilir önümüzdeki yıllarda neler göreceğiz? Bir yandan merakla bekliyoruz, bir yandan da biraz çekiniyoruz belki de. Teknolojiyle aramızda hep böyle karmaşık bir ilişki olacak sanırım. Bakalım, zaman ne gösterecek...

Giyilebilir teknolojiler gerçekten de hızla hayatımızın bir parçası oluyor. Bahsettiğin akıllı gözlük ve giysiler, teknolojinin ne kadar ileri gittiğini gözler önüne seriyor. Bir yandan bu yenilikler heyecan verici, diğer yandan da gelecekte bizi ne tür gelişmelerin beklediğini merak etmemize neden oluyor. Özellikle sağlık takibi yapan cihazlar, günlük yaşamda büyük kolaylık sağlıyor. Teknolojiyle iç içe yaşamaya giderek daha fazla alışıyoruz. Bakalım, ileride daha neler göreceğiz!

Konuyu görüntüleyenler

Geri