Android uygulama geliştiren herkesin uygulamasını yayınlayabilmesi için Google Play Console hesabı açması gerekir. Google Play Console, geliştiricilerin uygulamalarını Google Play Store’a yüklemesini, yönetmesini ve performanslarını analiz etmesini sağlayan resmi platformdur.
Bu rehberde Google Play Console hesabı açma sürecini adım adım öğreneceksiniz.
Ödeme sonrası hesabınız doğrulanır ve uygulama yayınlamaya başlayabilirsiniz.
Bu aşamada:
Bu rehberde Google Play Console hesabı açma sürecini adım adım öğreneceksiniz.
Google Play Console Nedir?
Google Play Console, Android uygulama geliştiricilerinin uygulamalarını yayınladığı ve yönettiği kontrol panelidir. Bu panel üzerinden:- Uygulama yayınlama
- Güncelleme gönderme
- Kullanıcı istatistiklerini görme
- Hata raporlarını inceleme
- Gelir takibi yapma
Google Play Console Hesabı Açmak Ücretli mi?
Evet. Google Play Console geliştirici hesabı açmak için tek seferlik 25 USD ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme sadece bir kez yapılır ve hesap ömür boyu aktif kalır.Ödeme sonrası hesabınız doğrulanır ve uygulama yayınlamaya başlayabilirsiniz.
Google Play Console Hesabı Açma Adımları
1. Google Hesabı Oluşturun
İlk olarak bir Google hesabınız olması gerekir. Gmail hesabınız yoksa yeni bir hesap oluşturmalısınız.2. Google Play Console’a Giriş Yapın
Google Play Console sayfasına giriş yaparak “Başlayın” butonuna tıklayın.3. Geliştirici Hesabı Oluşturun
Açılan ekranda sizden şu bilgiler istenir:- Geliştirici adı
- E-posta adresi
- Telefon numarası
- Ülke bilgisi
4. Ödeme İşlemini Yapın
25 USD olan tek seferlik geliştirici kayıt ücretini kredi kartı veya desteklenen ödeme yöntemleriyle ödeyin.5. Kimlik Doğrulama Süreci
Google, güvenlik nedeniyle kimlik doğrulaması isteyebilir. Bu aşamada:- Kimlik belgesi
- Adres doğrulaması
- Telefon doğrulama
6. Geliştirici Profilini Tamamlayın
Ödeme ve doğrulama tamamlandıktan sonra geliştirici profilinizi oluşturun. Burada:- Uygulama adı
- Açıklama
- İletişim bilgileri
- Web sitesi (varsa)
7. İlk Uygulamanızı Yükleyin
Hesabınız aktif olduktan sonra “Create App” (Uygulama Oluştur) butonuna tıklayarak ilk uygulamanızı yükleyebilirsiniz.Bu aşamada:
- Uygulama APK veya AAB dosyası
- Uygulama görselleri
- Açıklama metni
- Gizlilik politikası
Google Play Console’a Uygulama Yükleme Süreci
Uygulama yükleme süreci birkaç adımdan oluşur:- Uygulama bilgilerini girme
- Sürüm oluşturma (release)
- Test süreci (internal testing)
- Yayınlama onayı
Yayınlama Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uygulamanızın reddedilmemesi için şu noktalara dikkat etmelisiniz:- Hata içermemesi
- Çökme sorunlarının giderilmesi
- Gizlilik politikasının eklenmesi
- Uygun görseller kullanılması
- Telif hakkı ihlali olmaması
Google Play Console Kullanmanın Avantajları
Google Play Console geliştiricilere birçok avantaj sunar:- Küresel kullanıcı kitlesine ulaşma
- Gelir elde etme imkanı
- Detaylı analiz raporları
- Uygulama performans takibi
- Güncelleme kontrolü